BUILD YOUR OWN WORLD Like what you see? Become the Master of your own Universe!

Äventyrskompani

Ett äventyrskompani är en organiserad grupp av äventyrare med tydliga riktlinjer och befogenheter. Hur ett formaliserat äventyrskompani ser ut varierar från grupp till grupp och dess juridiska befogenheter skiljer sig stort baserat på vilket land eller regionen som gruppen agerar i. Formen för ett äventyrskompani författas normalt i ett kodex som innehåller tre olika delar: Författning, Konstitution och Privilegium.  

Författning

Den första delen av ett äventyrskompanis kodex definierar gruppens syfte och beskrivs ofta på ett idealistiskt sett. Att hålla landsbygden säker för hederligt folk, att bekämpa ondska i alla dess former, upptäcka nya områden, sökande av förlorad kunskap och andra stora mål är vanliga här. Ofta är syftet med gruppen vagt och målat i breda penseldrag men vissa grupper föredrar att ha tydligare syfte som att utan belöning skydda ett specifikt område, att bekämpa en annan organisation eller att jaga en enskild typ av monster. Det är väldigt vanligt att författningen inkluderar någon form av gud eller helgon som gruppen agerar i tjänst för - en tradition som idag är mer som att välja ut en maskot, eller för att ge en legitimitet till gruppen, än att agera i övertygad religiös vördnad (gudar över öde, tur och resor är det normala valet men otaliga variationer finns). Ibland är gruppens författning ett långt och allvarligt dokument, men oftast existerar det i form av ett slagkraftigt motto, det ökända kaniska äventyrskompaniet “Den Svarta Örnens Värjor” har den välkända författningen “Sparka in dörren, skära pitten av ondskan och bli snuskigt rika”.  

Konstitution

Den andra delen av äventyrskodexet formaliserar kompaniets interna struktur normalt genom att definiera hur ledarskap fungerar, hur rikedomar delas upp, vilka regler gruppen har att förhålla sig till och vilka överträdelser som kan leda till uteslutning. Det är också här som större grupper definierar olika funktioner inom kompaniet och vilka ansvar och befogenheter dessa har - exempelvis att gruppens vapenmästare tjänar en extra del av belöningen men ansvarar för att hålla gruppens vapen i gott skick, att se till att det finns pilar och andra projektiler i kompaniets förråd och dylikt. Konstitutionen skrivs normalt under av samtliga medlemmar och upprätthållandet av dess regler är helt och hållet en intern affär för kompaniet.  

Privilegium

Den sista delen av kompaniets kodex är kanske den viktigaste och den största anledning för grupper att formalisera sin existens. Ett privilegiebrev ger kompaniet i fråga juridiska rättigheter utöver de vanliga. Ofta ger det gruppen i fråga rätt att bära vapen, äganderätt över skatter och föremål som påträffas under kompaniets äventyr, rätt att administrera rättvisa och liknande - men variationerna är nästan lika många som det finns äventyrskompanier. Normalt kommer privilegium med undantag och skyldigheter - en grupp kanske har rätt att behålla skatter som hittas förutsatt att de inte överträder ett visst värde, har nationell betydelse eller är av viss arcanistisk natur. En av de vanligaste skyldigheterna är att informera den lokala administrationen om eventuella hot som gruppen påträffar. Hur ett privilegium utfärdas varierar från land till land. I den Kaniska federationen författas det av en adelsperson med rank baron eller högre (eller snarare av dennes kansler) och kan modifieras, dras in eller återställas av en person med samma rang. Tekniskt sett gäller ett privilegium endast i den domän som brevet skrivits i (till det bekräftats av härskaren för en ny domän gruppen besöker) men privilegium som inte innehåller något allt för ovanligt tenderar att ses som valida i hela landet utan att bekräftas.   Det bör tilläggas att även grupper som inte är formella äventyrskompanier ofta agerar som att de besitter ett privilegium och bland gemene man är skillnaden mellan dessa praktiskt taget okänd “äventyrare som äventyrare” är den normala synen.

Comments

Please Login in order to comment!