Naremman temppelit
Narýoiden tärkein jumalatar on Maera, meren jumalatar. Temppeleitä ei Naremmassa kuitenkaan koskaan omisteta vain yhdelle jumaluudelle, vaan samassa temppelissä kunnioitetaan ja juhlitaan kaikkia eri jumaluuksia. Maeralle uhrataan päivittäin, mutta muita jumaluuksia juhlitaan harvemmin. Airinan palvontamenot keskittyvät kevääseen ja keskikesään, kun taas Ethian palvonta ajoituu syksyyn ja keskitalveen. Kaikkia jumaluuksia palvotaan myös kun siihen on aihetta, niin temppeleissä kuin tavallisen väenkin keskuudessa.
Tavallisilla ihmisillä on usein tapana pitää kotialttaria, tai pientä ulkoalttaria, jos heillä on puutarhassaan tilaa. Tälle alttarille he jättävät uhrilahjojaan, ja ihmisillä on myös tapana pitää hiljentymis- ja hartaushetkiä alttarilla. Ne, joilla ei ole kotialttaria, käyvät temppelissä suorittamassa vastaavat menot. Temppeleissä järjestetään yleisiä seremonioita päivittäin. Useimmat ihmiset käyvät temppelissä noin kerran viikossa. Temppeleihin eivät saa astua miehet, paitsi määrätyille alueille. Näitä ovat vierailualueet, joissa myös päivittäiset seremoniat pidetään, sekä erityinen keskikesän juhlan rituaalipaikka, jota ei käytetä muulloin.
Temppeleissä elämä on kurinalaista, mutta myös yksinkertaista, hidasta ja rauhallista. Temppelit ovat yleensä lähes omavaraisia, ja onkin tavallista, että temppeli pitää hedelmäpuutarhaa ja vihannesmaata sekä yrttitarhaa, ja usein temppelin hallussa on myös peltoja, ja ne saattavat pitää myös kanoja. Temppeleissä ei syödä ruokaa, joka on vaatinut eläimen tappamisen. Myös käsityöt ovat yleinen puhdetyö temppelissä, sillä kaikki vaatteet, liinavaatteet, alttarikoristeet ja muut tehdään temppelissä käsin. Jatkuvasti on myös korjattavaa. Temppelit ovat usein myös erikoistuneet johonkin uskonnonharjoittamisen lisäksi, esimerkiksi viinin tekemiseen, yrttirohtoihin tai kankaanvärjäykseen.
Temppelit ottavat myös tyttölapsia opiskelemaan, vaikka he eivät haluaisikaan isona papittariksi. Opiskelu temppeleissä on ilmaista, ja onkin melko tavallista, että köyhien talojen tytöt lähetetään temppeliin opiskelemaan. Temppelissä opiskellaan kuten missä tahansa sisäoppilaitoksessa. Oppituntien lisäksi tytöt auttavat ruoanlaitossa, viljelyssä, käsitöissä, siivoamisessa, ja muissa temppelin töissä, jotka eivät ole uskonnollisia. Temppelit rahoittavat toimintaansa lahjoituksilla, ja myös myymällä hyödykkeitä.
Temppeliä johtaa ylipapitar, ja hänen alaisiaan ovat papittaret. Ylipapitar tekee temppeliä koskevat päätökset kaupasta ja muista asioista, ja on suorassa yhteydessä jumaliin. Papittaret johtavat seremonioita päivittäin, ja lisäksi osallistuvat töihin temppelin ylläpidossa. Lisäksi temppeleissä on usein oppilaita, ja noviiseja. Oppilaat ovat temppelissä oppimassa, lukemaan, kirjoittamaan, laskemaan, jne., ja heillä ei ole aikomustakaan ryhtyä papittariksi. He eivät osallistu uskonnollisiin menoihin, mutta auttavat temppelin ylläpidossa. Noviisit opiskelevat papittariksi, ja heillä on aina opastajana täysioppinut papitar. He eivät saa omatoimisesti suorittaa uskonnollisia rituaaleja, mutta seuraavat sivusta, ja voivat avustaa papittaren ohjeiden mukaan. He tekevät myös temppelin töitä.
Noviisiksi voidaan ottaa minkä ikäinen tyttö tahansa, mutta hänen täytyy itse sanoa haluavansa papittareksi. Noviisista papittareksi voi päästä aikaisintaan 15-vuotiaana. Noviisi seuraa kaikessa omaa papitartaan, ja auttaa häntä tavallisissa töissä sekä uskonnollisissa menoissa ikään sopivalla tavalla. Jos tyttö on kovin nuori, jätetään uskonnolliset menot pois kunnes hän on kyllin vanha. Oppilaat voivat käyttää temppelissä millaisia vaatteita tahansa, mutta noviisit ja papittaret pukeutuvat temppelin vaatteisiin. Vaatteet eivät ole kaikki samanlaisia, mutta ne ommellaan samantyylisiksi samoja kaavoja noudattaen. Asuun kuuluu nilkkapituinen mekko, joka on yksiväristä kangasta. Mekko on yläosastaan istuva, ja levehelmainen, ja siinä on taskut. Mekon päälle puetaan esiliina töitä tehdessä, ja uskonnollisia rituaaleja suoritettaessa toinen, hihaton mekko, joka on erilainen seremoniasta riippuen. Asuun kuuluu myös vyö, johon ripustetaan amuletteja ja tärkeitä esineitä. Vaikka muutoin naiset Naremmassa eivät yleensä käytä huivia elleivät ole naimisissa tai heillä ole lapsia, kuuluu noviisien ja papitarten asuun myös huivi, joka peittää hiukset. Huivi on yksivärinen ja kaikki papittaret sitovat sen samalla tavalla. Kesäisin temppeleissä kuljetaan paljain jaloin, ja talvellakin kengät otetaan pois sisälle tultaessa.
Temppelissä nukutaan makuusaleissa, joissa patjat levitetään lattialle iltaisin ja kerätään aamuisin pois. Jokaisella temppelin jäsenellä on oma hylly, jossa pidetään vaatteita ja tarpeellisia tavaroita, mutta muuten makuusalit ovat koruttomia ja yksinkertaisia. Päiväksi patjat ja peitteet levitetään tuulettumaan. Ruokailu tapahtuu suuressa ruokasalissa pitkien pöytien ääressä, kaikki syövät samaa ruokaa. Ruokaa on aina riittävästi, ja vaikka elämä temppelissä onkin yksinkertaista, ei ruoassa tai sen maussa kitsastella. Se on aina hyvää, ravitsevaa ja runsasta. Ruokajuomana on vettä, juhlissa myös mehua, olutta ja simaa.
Tyypillinen temppelin aikataulu on seuraavanlainen:
5:30 herätys ja aamutoimet
6:00 aamupala
7:00 oppitunnit / päivän työt alkavat
9:00 toinen aamiainen
9:30 oppitunnit / työt jatkuvat
12:00 lounas
13:00 oppitunnit jatkuvat / papittaret valmistelevat päivän seremonian
14:00 päivän seremonia, kaikki osallistuvat
15:00 välipala
16:00 vapaa-aikaa / puhdetöitä
18:00 päivällinen
19:00 oppitunti / työntekoa
20:00 iltapala ja iltatoimet
21:00 nukkumaan
5:30 herätys ja aamutoimet
6:00 aamupala
7:00 oppitunnit / päivän työt alkavat
9:00 toinen aamiainen
9:30 oppitunnit / työt jatkuvat
12:00 lounas
13:00 oppitunnit jatkuvat / papittaret valmistelevat päivän seremonian
14:00 päivän seremonia, kaikki osallistuvat
15:00 välipala
16:00 vapaa-aikaa / puhdetöitä
18:00 päivällinen
19:00 oppitunti / työntekoa
20:00 iltapala ja iltatoimet
21:00 nukkumaan
Paikka
Related Ethnicities
Kommentit